Rörelse i konsten. Moderna Museet, Stockholm, 17maj-3 september 1961

kr650.00

Hultén, K. G. P. (red.):

Slut i lager

Artikelnr: 5226 Kategori:

Beskrivning

Moderna Museet, Stockholm. 1961. 33, (7) s. + ett leporelloveckat utvik med sex veck. Spektakulärt högsmalt format (57 x 11 cm!). Klammerhäftad. Något gulnad som vanligt, omslagen med lättare hörnveck, bakre omslag med två revor vid yttre marginalen (c. 10 resp. 5 mm). Trots beskrivna brister är det ett ovanligt välhållet exemplar. Illustrerad. Katalogen är uppdelad i fyra avsnitt. Det första meddelar citat om museitankar och händelser, från Leibniz storartade idéer om museet som underhållning 1675 till Tinguelys självförstörande maskin i Museum of Modern Art i New York 1960. Det andra avsnittet bär titeln ”Kort lexikon över några av de konstnärer som arbetat med kinetisk konst”. Det presenterar 79 personer. De flesta av dessa avantgardister återfinns också i tredje avsnittet, en katalog över de utställda verken (nr 1-233 av 83 konstnärer). Vid bakre omslaget är det fjärde avsnittet inklistrat som en sexveckleporello med Hulténs översikt över rörelsekonstens historia.
I sju år uppges Pontus Hultén ha arbetat med förberedelserna till denna utställning, som gav genljud över jorden och blev grundvalen för Moderna Museets fokkära popularitet och hans egen internationella karriär.
Kolofonen lyder: ”Hubert Johansson och redaktören stod fast vid sina idéer om att utforma en lång katalog. Den blev tryckt i boktryck på 125 g offsetpapper hos Tryckeri AB Björkmans Eftr, Kunglig Hovboktryckare i Stockholm, först på holländska i februari 1961 och nu i utökat omfång på svenska i maj samma år.”

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera ”Rörelse i konsten. Moderna Museet, Stockholm, 17maj-3 september 1961”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *